Jazz i Växjö: Kathrine Windfeld Big Band

Arrangör: Föreningen Jazz i Växjö
Plats:
Palladium
Adress:
 
352 51 Växjö
Evenemangsdatum:
Börjar Kl: 19:00
Slutar Kl: 22:00
   
Missa inte detta vibrerande storband. Kraftfullt sväng samtidigt lätt och luftigt. Kathrine Windfeld Big Band består av unga skickliga musiker från Danmark, Sverige och Norge under ledning av Kathrine som även är kompositör och arrangör.

Bandet producerar musik med intensitet och stort dynamiskt omfång. Underbara solister. Storbandet bildades 2014 och på kort tid blivit ett betydelsefullt inslag i den nordiska jazzen, uppfattas som en av Danmarks bästa och mest förnyande ensembler.
På Spotify kan man förbereda sig genom att lyssna till kompositioner som Akta Hunden och Hollow. Kathrine Winfeld Big Band har bland annat uppträtt tillsammans med Edda Magnason.

Om Kathrine
Kathrine Windfeld föddes i Svendborg och har examen från Musikhögskolan i Malmö samt Musikvidenskabeligt Institut i Köpenhamn. Hon har på senare år stigit upp som en lysande stjärna på jazzhimlen. Bland favoriter som inspirerat henne återfinns Cannonball Adderley, Kenny Wheeler och Dave Holland. Kathrine Windfeld står ändå stadigt på helt egna meriter som kompositör och arrangör.
Den danska pianisten och arrangören Kathrine Windfeld nämner bland annat Dave Holland och Kenny Wheeler som förebilder, vilket ger en god bild av hur hennes storbandsmusik låter. Själv tänker jag också på Maria Schneider.

Musikerna i bandet är en blandning av danskar, norrmän och svenskar, musiker som trumpetarna André Bak och Magnus Oseth, trombonisten Petter Hängsel, saxofonisten Ida Karlsson och trummisen Morten Lund. Windfeld skriver komplext och utmanande för den stora orkestern, med god balans mellan sektionerna. Hennes arrangemang är sofistikerade, medan melodierna inte alltid är särskilt sångbara. Den stora orkestern kan ju bli en tungrodd muskelmaskin, men Windfeld lyckas – precis som Maria Schneider – ge bigbandsoundet en sorts lätthet och sofistikerad nyansrikedom. Det är helt enkelt arrangörskonst på hög nivå. Lägg därtill en väldresserad orkester med starka solister. Utan att förringa de övriga är Anders Bergcrantz inhopp i Aircraft och King of Spring briljanta. När han lägger ut texten blir det fantastiskt – en studie i mästerskap.